Ana içeriğe atla

BİR MATEMATİK OLİMPİYATÇISI


Matematik Olimpiyatları için Sayılar Teorisi video eğitimine hoş geldiniz!

Bu eğitim serisi Prof. Dr. Mustafa Özdemir tarafından yazılmış Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık 3 - Sayılar Teorisi kitabından olimpiyatlara ilk adımı birlikte atabilmemiz için özenle seçtiğim çeşitli ülkelerin olimpiyat sorularının çözümlerini içermektedir. Sayılar teorisini 8 başlıkta ele alıyoruz:

  1. Bölünebilme
  2. Asal Sayılar ve Çarpım Fonksiyonları
  3. En Büyük Ortak Bölen ve En Küçük Ortak Kat
  4. Modüler Aritmetik
  5. Modüler Aritmetiğin Özel Teoremleri: Fermat, Euler, Wilson ve Çin Kalan Teoremleri
  6. Denklikler
  7. Tam Sayılarda Denklem Çözümleri
  8. Tam Değer Fonksiyon

Bu videolar özellikle TÜBİTAK, AÜMO gibi matematik olimpiyatlarına yönelik olsa da matematik bölümü öğrencileri de bu videolardan elbette yararlanabilir.
 
Eğer bu videoların hepsini doğru bir şekilde bitirirseniz,

  • Matematik olimpiyatlarının sistemini ve bu sistemin günümüz matematik eğitimine göre farklarını görecek, gerçek matematiği yapabilmenin tadını çıkaracaksınız.
  • Matematik olimpiyatları için gerekli olan olimpik matematik okuryazarlığı kazanacaksınız. Böylece bu videolardan sonra matematik olimpiyatlarına kendi başınıza daha kolay hazırlanabileceksiniz.
  • Matematiğin dilini öğreneceğiniz bu videolar ile fark edeceksiniz ki şu anda hiç anlayamadığınız bir çok konuyu artık daha kolay anlamaya başlayacak ve bir süre sonra ezberci matematikten tamamen uzaklaşmış olacaksınız.
  • Kendinizi matematikte bağımsız geliştirmeyi öğreneceksiniz.

Her ne kadar dikkat etsem de küçük anlatım hatalarım elbette oldu. Eğitim serisini hatasız bir hale getirmek konusunda bana yardımcı olmak isterseniz altugbeyhanvideo[at]gmail.com mail adresine gördüğünüz hataları mail olarak atabilirsiniz. Böylece ilave düzeltme videoları hazırlayabilirim.

Bana matematikçi olma hayalini kazandırdığı ve sizlere bu videolar ile yardımcı olmamı sağladığı için Prof. Dr. Mustafa Özdemir'e ne kadar teşekkür etsem azdır.

Artık matematik olimpiyatlarından korkmanız için hiçbir neden yok! Hazırladığım bu içerikler her zaman güncel ve gerçek matematiğe giden yolda size eşsiz bir rehber olacaktır.

Yararlı olmasını dilerim.
Altuğ Beyhan

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kriptoloji Serisi - 2: Yer Değiştirme Şifrelemesi

26/02/2024 Merhaba, tekrardan hoş geldiniz!  Umarım ilk yazım kriptolojinin temel terminolojisini size iyi bir şekilde tanıtmıştır. Artık ufaktan şifrelemeye ve şifre çözmeye başlıyoruz, fakat t arihten özel algoritma örneklerini incelemeye hemen başlamak yerine başlangıçta önemli temel kavramların oturtulması üzerine  daha çok  çalışacağız.  Gelecekteki yazılarda birçok algoritma örneğini inceleyeceğiz, ancak bahsettiğim kavramların anlaşılması ile bu çok daha kolay olacaktır. Bu yüzden ilk yazılarda kavramsal bir başlangıç yapmayı uygun gördüm. Hazırsanız, kaldığımız yerden devam edelim. Buradan itibaren anlatımlarımı kod parçacıkları ile destekleyeceğim. Tüm kodlara aşağıdaki GitHub deposundan erişebilirsiniz: https://github.com/altugbeyhan/KriptolojiBlogSerisi/ Yer Değiştirme Şifrelemesi (Transposition/Permutation Cipher): Düz metnin harflerinin kendi içinde sıralanması ilkesine dayanır. Harflerin nasıl sıralanacağını sıralama anahtarı belirler. Aşağıda bazı yer değiştirme yönteml

Kriptoloji Serisi - 1: Temel Kriptoloji Terminolojisi ve Kitap Tavsiyeleri

25/02/2024 Herkese merhaba! Serinin ilk yazısında temel kriptoloji terminolojisini tanıtacağım. Ayrıca literatürü kolaylıkla takip edebilmeniz adına kavramları İngilizceleriyle birlikte vereceğim. Yazının sonunda bazı kitap tavsiyelerim bulunmaktadır. Faydalı olmasını dilerim. İsterseniz kriptoloji hakkında hazırlamış olduğum yoğun içerikli videoyu da izleyebilirsiniz:  https://www.youtube.com/watch?v=_Xc84ISoG1w Hazırsanız başlayalım! Kriptoloji (Cryptology):   Matematiğin gizli yazılar veya şifreli belgeler ile ilgilenen alt dalıdır (kısaca şifrelerin bilimi diyebiliriz). İki alt başlık altında incelenmektedir: Kriptografi (Cryptography): Verilerin güvenli bir şekilde şifrelenmesi ile ilgilenir ve bu amaca yönelik çözümler önerir.  Kriptanaliz (Cryptanalysis): Şifreli verilerin çözülmesi, kırılması ve önerilen çözümlerin güvenlik analizi ile ilgilenir. Not 1:  Kriptoloji kelimesinin yerine kriptografi kelimesinin kullanılabildiğini görebilirsiniz. Doğru kullanıma dikkat ediniz. Not

MATEMATİK OLİMPİYATLARINA HAZIRLIK: SAYILAR TEORİSİ DERS VİDEOLARI

Matematik Olimpiyatları için Sayılar Teorisi video eğitimine hoş geldiniz! Bu eğitim serisi Prof. Dr. Mustafa Özdemir tarafından yazılmış Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık 3 - Sayılar Teorisi kitabından olimpiyatlara ilk adımı birlikte atabilmemiz için özenle seçtiğim çeşitli ülkelerin olimpiyat sorularının çözümlerini içermektedir. Sayılar teorisini 8 başlıkta ele alıyoruz: Bölünebilme Asal Sayılar ve Çarpım Fonksiyonları En Büyük Ortak Bölen ve En Küçük Ortak Kat Modüler Aritmetik Modüler Aritmetiğin Özel Teoremleri: Fermat, Euler, Wilson ve Çin Kalan Teoremleri Denklikler Tam Sayılarda Denklem Çözümleri Tam Değer Fonksiyon Bu videolar özellikle TÜBİTAK, AÜMO gibi matematik olimpiyatlarına yönelik olsa da matematik bölümü öğrencileri de bu videolardan elbette yararlanabilir.   Eğer bu videoların hepsini doğru bir şekilde bitirirseniz, Matematik olimpiyatlarının sistemini ve bu sistemin günümüz matematik eğitimine göre farklarını görecek, gerçek matematiği yapabilmenin tadını çıkar